Надбъбречна умора

Надбъбречна умора
13 април 2021

Надбъбречната умора е състояние, което се среща все по-често и при все повече хора. То се дължи на непреодолими количества стрес, напрежение, надпревара с времето, чувство за безпокойство и много други. Тези фактори непрекъснато карат организма ни да произвежда хормони на стреса - адреналин и норадреналин, които се синтезират в надбъбречните жлези. Те се отделят в състояния на повишени изисквания към организма. Ефекта им върху него е да повишават кръвното налягане, пулса, дихателната честота, кръвната захар, а целта е да го мобилизират за преодоляване на дадена стресова ситуация. При хроничен стрес адреналните жлези може да увеличат размерите си до 2 – 3 пъти. Сами се досещате, че продължителното подлагане на стрес и последиците за нас са пагубни. 

Дългата борба със стреса и неговите хормони води до изтощение на целия организъм, влошаване на имунната ни защита, трудности в изпълнение на ежедневните ни и работни задачи, липса на фокус и концентрация, невъзможност за вземане на адекватни решения и дори тотално блокиране на мисловните ни функции. В книгата на д-р Джеймс Л. Уилсън са описани редица случаи на хора, които са успяли да се измъкнат от хватката на надбъбречната умора и да погледнат на живота си и неговата стойност с други очи.

Гемотерапията притежава изключително добри възможности за помощ в подобни състояния, като нежно внася баланс в работата на нервната система и подпомага работата на надбъбречните жлези. Всеки един човек е индивидуален, неговите реакции също и затова е много важно да бъдат подбрани екстракти, които да кореспондират на вашата конкретна нужда, ситуацията в която се намирате и необходимостта от подкрепа. Поради тази причина е важно да се консултирате с терапевт, който да ви помогне и да избере за вас екстракта, който би имал най-добър ефект.