Глог или по народному глогинка

Глог или по народному глогинка
14 май 2021

 

Различните части на растението се събират в различно време от годината:

Цвят и лист от глог - събират се в началото на лятото (май-юни) по времето на началния цъфтеж, когато само единични цветове в съцветията са разтворени, а останалите са започнали да разцъфтяват. Събират се, като от връхните цветни клонки с ръце се откъсват целите съцветия с прикрепените към тях листа и много къса дръжка (до 2 cm).

Лист от глог - през лятото (юли-август) след цъфтежа, когато листата са зелени и добре развити. Събират се листата заедно с дръжките.

Плод от глог - в края на лятото и през есента (септември-октомври), когато плодовете са добре узрели, придобили червен цвят и са твърди. Омекналите плодове не се събират. Плодовете се берат с ръце заедно с плодните дръжки.

Както виждате всичко става на ръка. По този начин връзката ни с природата се засилва и укрепва, след няколко убождания  и ожулвания се научаваме каква е "цената" да съберем тези лечебни части от растението и да ги отнесем в дома си. Природната енергия ни зарежда и тук започва моментът на лечението. Не забравяйте, че е много по-добре да съберете билките сами на разходка сред природата, отколкото на разходка в аптеката.

Екстрактът от глог, който използва гемотерапията се приготвя точно от събраните през месеците май и юни цветове. Тогава се обират част от напъпилите глогови цветове, съдържащи най-голямата лечебна сила на растението, след което се приготвя екстрактът. Процесът трае около 3 седмици, а накрая имаме концентриран екстракт ог глог, който търпи последващо разтваряне. Екстрактът от глог има следното въздействие върху организма:

- Хармонизира работата на централната нервна система и автономната нервна система и всички симптоми, свързани със сърцето- задух, усещане за гняв, нервно дишане, екстрасистоли, мъждене и др.

- Хармонизира сърцето и кръвоносните съдове;

- При безпокойство, безсъние и стрес;

- Нормализира кръвното налягане и сърдечния ритъм;

- Действа благоприятно при болки в сърдечната област от емоционален характер;

- Сърцебиене и нервност от въздействието на щитовидната жлеза;

- Възбуда или безпокойство в сърдечната област;

- Безпокойство и страхове.