Лечебната сила на успокояващия Лешник

Лечебната сила на успокояващия Лешник
18 май 2021

Лешниците и техните себеподобни са част от дивата флора на много региони в Европа, Азия Африка и Америка. Лешниците растат на храсти, които виреят добре в хладни и широколистни горски местности с влажен климат. Също така се срещат и такива, които растят в Турция на каменисти хълмове. Видовете лешници, които растят в Европа, и по-конкретно в средиземноморския регион и Балканите са от Обикновената леска (Corylus avellana).

Понякога Лешникът расте на дървета с невероятна височина, като турските лешникови дървета, които достигат височина до 36м. Всички видове лешникови растения произвеждат ядливи ядки, но някои са много по-малки като размер в сравнение с тези, които сме свикнали да виждаме в магазина.Лешникът има обвивка около черупката си, която е много необичайна за черупков плод. Изглежда сякаш е красиво изписан лист хартия, който обгръща ядката.

През вековете лешниците са считани за символ на знанието и мъдростта. Заедно с други ядкии и плодове са били събирани в горите на праисторическа Англия.

  Лешникът има богата история и много легенди. Още в древните гръцки и римски писания и митологии, както и в Библията се споменава за неговата хранителна и лечебна сила. Плиний който е пишел за растенията в I век от н.е., както и Теофраст, гръцки философ, роден около 731г.пр.н.е. който е бил учител по ботаника и естествената история, двамата са писали за Лешника.

Ето каква е лечебната сила на екстракта от Лешник, който се прилага в гемотерапията:

Основното действие на екстракта от лешник е върху черния дроб и белите дробове, като премахва възпалението в свързващите им тъкани, за да предотврати намаляване на тяхната еластичност. Подобрява способността за вдишване и издишване и елсатичността на чернодробната тъкан. ; Действа благоприятно при травми на черния дроб или претоварване от токсини; Действа благоприятно при белодробен емфизем, бронхит; хронична астма; проблеми със съня. Действа успокояващо на нервната система и при проблеми със съня. Инзключително нежно действащ екстракт. Често се използва при деца, които имат проблеми със заспиването или страдат от нощно напикаване. Екстрактът от лешник е един от малкото, който се използва предимно при бебета и деца, именно заради неговото нежно въздействие върху нервната система. Той е прекрасен помощник за всички, които имат трудности със заспиването, непрекъснато им се въртят мисли в главата, които не им дават мира или пък премислят случилото се през деня.