Летен дъб - устойчивост, здравина и сила!

Летен дъб - устойчивост, здравина и сила!
19 май 2021

Ето някои любопитни факти за дървото:

Дъбът достига височина от 25-35 метра, а някои представители дори до 40-50 м. Диаметърът на ствола достига до 2 метра. Короната му е голяма, широка, започваща ниско над ствола. Цветът на кората на старите дървета е сиво-кафяв. Тя е напукана и дебела. Младите клончета на дъба, с развити по тях няколко пъпки са голи и ръбести. Образува красиви плодчета, които се наричат жълъди, много обичана храна от дивите прасета, катерици, мишки и други горски обитатели. Големи са до 5 см, имат къси дръжки на които се развиват до 4 на брой. Като сурови са оцветени в светли нюанси на зеленото, а след това стават лъскави и кафеви.

Известни са много лечебни свойства на дъба и състояния, при които той помага на хората:

- Лечебни свойства и приложение на обикновен дъб:противовъзпалително действие; запичащо действие; стимулира апетита; действа срещу стомашни и бъбречни кръвоизливи; антидот при отравяне с алкалоиди; кръвоспиращо.
Народите в миналото са вярвали, че дъбът лекува множество заболявания включително нефрит, уролитиаза и диария. Формите под които се използва са: външно - лапи и бани; вътрешно - отвара.
- Състояния и заболявания, при които се използва обикновеният дъб: кожни болести; гнойни рани и пъпки; екземи;
напукана кожа; сърбежи; бяло течение; хемороиди; гингивит; тонзилит; лош дъх от устата; при възпаления на устната кухина и глътката, лош дъх от устата и херпес на устните; диария.

Гемоекстрактът от дъб има следното действие: Той е тоник за автономната нервна система  (предпазва невротрансмитерите от оксидация и предотвратява или премахва депресивни състояния); Богат е на антиоксиданти; Действа благоприятно при хронична умора от болест или преработване; Подобрява състояния на цялостно изтощение на организма.

Това е екстракт, който дава силна основа, заземяване и подхранва мъжката и женска енергия. Като едно от най-силните и големи дървета то дарява с устойчивост, здравина и сила. Подходящ е, когато сме в крайна степен на умора и изтощение. Може да се комбинира с екстракт от Касис за по-дълбоко въздекствие.