История за Липата и нейните лечебни сили

История за Липата и нейните лечебни сили
10 юни 2021

Най-важните ритуали едно време се извършвали под липата.

Ако някой се женел или било необходимо да се обсъждат важни въпроси, славяните заставали под короната на липата. Ако някой човек извърши нещо нередно, те го изправяли между стволовете на няколко липи и се считало за грях ако излъжеш под това свещено дърво. Богослуженията също извършвали под липите и се проповядвало на открито насред природата.

 

На липовото дърво се гледало като на майка
То давало на хората всичко, от което се нуждаели. Лечителите приготвяли отвара за какви ли не болести от листата и цветовете на липата. Твърдяло се, че не я удря гръм и че може да те направи безсмъртен. Липовото дърво било засаждано като закрилник пред всеки дом – то закриляло къщата и пречиствало въздуха, зареждайки го с лечебна енергия и прекрасен аромат.

Когато се раждало бебе в семейството, първата задача била да се нарече младо дърво в негово име, за да го закриля и бебето да е силно и стройно като липата.

В по-нови времена пък липата се свързва и с мира – затова свършела ли някоя от многото европейски войни, се засаждали липи в дълги редици.

Тъй като листата ѝ са като сърце западните славяни виждали в това потвърждение, че липата носи приятелство, взаимност, а заедно с това събужда желанието ни да сме сърдечни и да отдадем силите си за благото на другия.

Даже живота – нали младите едно време се вричали във вярност под липа. И до днес всъщност в Херцеговина съществува ритуал, при който над главите на младоженците се държат липови клонки, та да е здраво и щастливо новото семейство. 

Липата е и невероятна лечителка
Всеизвестно е, че при настинка, чаша чай от липа може много бързо да ни възстанови. Същото средство се препоръчва и при температура и възпаление на дихателните пътища. Подпомага изхвърлянето на токсини от организма.

Липов чай действа чудесно, ако ни заболи корем или бъбреци. Може да се пие редовно при ревматизъм.

Липата лекува и от черногледство. Постойте под короната ѝ, ако главата ви се е изпълнила с мрачни мисли. Докоснете и ствола ѝ. Може дори да усетите силната ѝ енергия. Блага и проникваща, тя ни учи да обичаме този свят. И да сме сърдечна част от него.

 Всяка година в средата ма месец Юни се провеждат градинските тържества по повод цъфтежа на липите. Традиционно в България тези празници се отбелязват в Стара Загора. Липата е емблематично дърво за града, тъй като представлява около 2/3 от уличните и паркови насаждения на града с хилядолетно минало.

Гемоекстрактът от липа пък действа благоприятно при нервни изтощения, страхове, тикове и неволеви потрепвания. Помага, когато на лице е лесна преумора и изтощение. Има силно въздействие при проблеми с фокусирането и концентрацията, дори и при малки деца. Осигурява подкрепа при хранителни разстройства, причинени от безпокойство и разстройства на съня.