Емоционален имунитет?!

Емоционален имунитет?!
24 юни 2021

Без съмнение всички знаете какво представлява физическият имунитет, но знаете ли какво е емоционален имунитет? Това е „сестрата“ на физическия имунитет и работи като филтър между вас и външния свят. Докато физическият имунитет се занимава с осезаемите субстанции, вашият емоционален имунитет обработва вашия ежедневен опит или случващото се с вас във вашата специфична обкръжаваща среда.

И двете имунни системи работят 24/7, за да ни предпазват. Работа на физическата ни имунна система е да разпознава субстанциите, които биха подкрепили тялото ни и дали те могат да бъдат интегрирани ИЛИ неутрализирани и елиминирани изцяло. Същото важи за преживяванията и вашата емоционална имунна защита.

Ето два прости примера, за да разберете по-точно:

 1. Представяте презентация на работното си място и темата ви е близка и любима. След края вие си тръгвате силни и уверени. Малко по-късно, обаче ваш колега прави пасивно-агресивен коментар по ваш адрес.

Дали неговите думи ще бъдат допуснати дълбоко у вас и ще ви засегнат зависи от вашият емоционален имунтет в този конкретен момент. Тъй като сте си тръгнали от презентацията уверени и силни вероятността да се отърсите от тези думи (да ги неутрализирате и елиминирате) е много висока. Ако обаче ситуацията бе друга и вие сте били неуверени и податливи на лошите коментари, този на вашия колега най-вероянто би преминал през вашия филтър.

 1. Когато сте били дете губили ли сте се някога? Може би сте се отделяли за няколко минути от майка си в някой голям магазин или за часове по време на някоя семейна разходка? Отговорът ви на тази ситуация се е определял от вашия емоционален имунитет. Може би сте били издръжливи и сте приели това като приключение, но ако е било обратното този момент е бил регистриран като травма.

Точно както физичекста имунна защита, така и емоционаланата защита понякога работи на високо ниво, но понякога не успява да неутрализира и елиминира патогените. Това може да се случи в моменти на слабост, в които допускате до себе си токсична връзка или правите избор, който не подкрепя вашето благосъстояние.

Какво прави емоционалния ни имунитет така силен и какво го отслабва?

 • Има пряка връзка между емоционалния и физическия имунитет. Когато единият е слаб, другият е по-раним. Когато единият е силен, той подкрепя другия. Два примера описват това:  Жена, измъчвана от хронично физическо изтощение се подобрява и тогава забелязва и се справя с токсичната си връзка с нейния приятел.; Майка, която страда от претоварване и безпокойство се измъква от тях и става способна да направи промени в начина си на живот, за да подпомогне своето физическо здраве.
 • Когато нервната система е подкрепена в своята работа да бъде регулатор на парасимпатикусовото си състояние (на почивка и подхранване) и симпатикусовото си състояние (на рекация бий се или бягай), тогава емоционалният и физическият имунитет се подобряват.
 • Когато говорим за Гемотерапията – микродози (1-3 капки от екстракт) вместо конвенционалната дозировка (12-24 капки) са по-ефективни, когато искаме да подпомогнем работата на нернвата система.

Най-нежно действащите екстракти, които познава Гемотерапията са:

 • Липа
 • Смокиня
 • Бяла върба
 • Полски клен
 • Лешник
 • Облепиха