Rosa Canina

Rosa Canina
30 март 2021

Шипката с научното наименование ROSA CANINA, известна в народите като светулка, дива роза, кучешка роза или обикновена роза, е най-разпространената от дивите рози, от равнините до планинските зона. Тя дължи името си на гърците, които са вярвали, че е способна да лекува бяс. Това е храст, характеризиращ се със специална адаптивност и сила на разширяване.

От древни времена се използва като лечебно растение, особено под формата на сироп или чай. Шипката има много терапевтични свойства: витаминизиращо, тонизиращо, противовъзпалително.

За да получите представа за богатото на витамин С съдържание на шипки, по-специално плодовете им, 100 г плодове съдържат количеството витамин С, съдържащо се в килограм лимони. Специалната стойност на плодовете от шипка се състои в присъствието на други витамини (A, B1, B2, PP, K), но също и коензими от естествени източници, които улесняват оптималното усвояване на витамините в организма.

Поради тези свойства екстрактът от плодове на шипка се използва в много комбинации: като витамин и антианемик за деца, в естествени таблетки за смучене, полезни при раздразнено гърло и суха кашлица , в продукти за лечение и имунизация .

Други части на растението, също се използват. Чрез обработката им в прясно състояние се получава гемотерапевтичният екстракт от пъпките на Шипката. Основните показания за гемотерапевтичния екстракт от шипка са: имуномодулиращи, противовъзпалителни и антиалергични. Използва се при нарушения на растежа на деца, причинени от повтарящи се респираторни инфекции, но също така и в комбинации с имуномодулираща роля.

Затова можем да използваме шипки през цялата година и още повече през студения сезон, когато се нуждаем от богат източник на витамини и здрав имунитет.