• Начало
  • Новини
  • Гемотерапия - новото природно оръжие за силен имунитет и здраве

Гемотерапия - новото природно оръжие за силен имунитет и здраве

Гемотерапия - новото природно оръжие за силен имунитет и здраве
1 април 2021

Гемотерапията е интересен и набиращ изключителна популярност метод на лечение, както по света, така и в България. По същество представлява форма на растителна медицина, която се базира на приложението на зародишната тъкан на растителни видове - основно дървета и храсти. Същността на метода се състои в използване на екстракти от пъпките на дървета и храсти за приготвяне на продукти, предназначени за засилване на имунитета и подпомагане на организма за запазване на оптималното си функциониране и баланс.

Същността на гемотерапията може да бъде открита още през Средновековието, когато алхимиците са използвали растителни пъпки, особено тези от сушена топола и прясна или суха ела, за да произвеждат различни лекарства като мехлеми и билкови чайове. Началото й обаче е поставено от белгийски лекар - д-р Пол Хенри през шейсетте години на двадесети век. Тогава той първи предполага, че меристемата (растителна тъкан, изградена от бързо делящи се клетки, отговорни за растежа) ще съдържа цялата информативна енергия, необходима за растежа на дърветата. Той публикува резултатите от своите изследвания и клинични изпитвания през 1970 година и нарича тази нова терапия Фитоембриотерапия. След работата по природните лекарства, проведена от д-р Пол Хенри, д-р Макс Тетау, френски хомеопат и билкар, също допринася значително за развитието на тази практика, която той официално преименува на „гемотерапия“. Това наименование произлиза от латинското "gemmae", което означава пъпка на растение и скъпоценен камък едновременно.

Как работи гемотерапията?
Гемотерапията, подобно на другите форми на алтернативна медицина, не е официално призната като метод за лечение на конвенционалната медицина, но е описана във френската и европейската фармакопея.

Продуктите, използвани в гемотерапията, се получават от мацерацията на пъпките и младите издънки в разтворител, обикновено състоящ се от вода, алкохол и глицерин.

Пъпките и зародишите са съставени от ембрионални тъкани, които съдържат цялата генетична информация за бъдещото растение. Те са по-богати на нуклеинова киселина и хормони на растежа от останалите тъкани. Освен това съдържат витамини, микроелементи и минерали, както и други активни съставки, които изчезват при развитието от растението. Именно употребата на тъкани в процес на развитие, прави продуктите на гемотерапията комплекс от всички свойства на растението - от цветовете, листата, плодовете, кората и корените. Затова тези продукти концентрират изключително високи нива на енергия и жизненост. Освен това, в тях се съдържат вещества, които отсъстват във възрастното растение. Това обяснява и широкия спектър на приложение и ефективността на концентратите.

Най-подходящият момент за събиране на растителната суровина е пролетта, когато е пикът на годишното покълване на дърветата и храстите и в пъпките се съдържат хранителни вещества, витамини, растителни хормони и ензими в най-висока концентрация.

Приложение на гемотерапията
Екстрактите от гемотерапията се използват в широк спектър от приложения и от хора на всяка възраст - от бебета до възрастни хора. Проведени са клинични изследвания и тестове за идентифициране на свойствата на всяка пъпка и за определяне на основните им показания. Всички видове от едно и също семейство са тествани и сравнени, за да се определи кой от фармакологичните им ефекти е най-важен. Посредством химични анализи, използващи техниката HPLC (високоефективна течна хроматография) е станало възможно идентифицирането на свойствата на пъпките, младите растения и корените и да се сравнят със свойствата на възрастното растение.

Всеки един от продуктите в гемотерапията притежава специфично приложение според съответните активни съставки и индивидуално действие върху организма. Така, покритият с глицерин мацерат от сребролистна липа (Tilia tomentosa) има седативни свойства, свързани с цветовете им, но също така и прочистващите и диуретични добродетели на беловината (слой от кората на дървото, разположен най-близо до сърцевината). Същото се отнася и за екстракта от пъпки на глог (Crataegus oxyacantha), който има свойствата на плода.

Органичен екстракт от касис има стимулиращо и регулиращо действие, подходящо за повишаване на имунитета. Касисът е сред водещите продукти в гемотерапията;

Органичен екстракт от смокиново дърво действа успокояващо и балансиращо, което е от полза за нервната система и храносмилателната сфера;

Подобно на етеричните масла, някои екстракти от пъпки се допълват перфектно, за да създадат синергични продукти с еднакво естествени и ефективни ползи. Например:

Комбинацията от пъпки от ела, бреза и шипка стимулира и подобрява имунитета и е отлична за подготовка за всяка промяна на сезона, както и за зимата;

Смес от кестен, елша и конски кестен оказва положителни ефекти върху кръвоносната система и е особено полезна в случай на тежест в краката например.

Предпазни мерки
Обикновено има малко противопоказания за употребата на тези специфични продукти. Независимо от това, препоръчително е да се консултирате със здравен специалист, запознат с гемотерапията, преди да използвате един или повече от тези екстракти от пъпки!

Още за Гемотерапия - новото природно оръжие за силен имунитет и здраве | Алтернативна медицина от Framar.bg: 

https://medpedia.framar.bg/%D0%B0%D0%BB%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%BD%D0%B0/%D0%B3%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%BE-%D0%BE%D1%80%D1%8A%D0%B6%D0%B8%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D0%B8%D0%BC%D1%83%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%82-%D0%B8-%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5?fbclid=IwAR3ctSBW8gdjXhYW0r5jYsDhEtPD6qRx8cWrwpLU_PC-b-g2Mfdo1s3xM9o